“Vitamina Soarelui”- Cea mai buna vitamina de sezon!

 

femeie-crema-de-soareSoarele si beneficiile acestuia pentru organizmul tau!

  1. Soare pentru inima sanatoasa

Un studiu britanic ale carui rezultate au fost facute publice luna trecuta arata ca expunerea la soare iti face mai mult bine decat rau, asa cum se considera in ultimii ani. Cercetatorii au descoperit ca, atunci cand soarele iti atinge pielea, in vasele tale de sange este eliberat un compus numit oxid nitric ce ajuta la diminuarea tensiunii arteriale. Concluzia oamenilor de stiinta este ca, per ansamblu, expunerea la soare iti poate prelungi viata datorita beneficiilor pentru sanatatea cardiovasculara.

 

Richard Weller, profesor de dermatologie la Universitatea din Edinburgh si unul dintre autorii studiului, sustine ca soarele te ajuta sa-ti mentii inima sanatoasa, intrucat contribuie la scaderea tensiunii arteriale si diminueaza riscul de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral. De asemenea, cercetatorii au remarcat ca tensiunea arteriala crescuta si incidenta bolilor cardiovasculare cresc in timpul iernii si sunt legate de latitudinea geografica – sunt mai mari in nordul Europei decat in Sud. In nordul Europei, unui deces cauzat de cancerul de piele (corelat cu expunerea la soare) ii corespund aproximativ 60-100 de decese cauzate de AVC sau boli cardiovasculare date de tensiunea arteriala ridicata.

 

  1. Soare si vitamina “D” pentru intreg organizmul

Nivelul de vitamina D din organismul uman creste in timpul verii, odata cu cresterea numarului de ore petrecute la soare, in aer liber. Receptorii ce raspund vitaminei D au fost descoperiti in fiecare celula din corpul tau, de la creier pana la oase, iar optimizarea nivelului de vitamina D te poate ajuta sa previi aproximativ 16 tipuri de cancer, conform unui studiu realizat de cercetatori norvegieni si americani. Vitamina D nu are un efect modic asupra riscului de a dezvolta cancer, ci iti poate diminua riscul cu 40%, conform unui studiu sponsorizat de World Cancer Research Fund.

 

Deficitul de vitamina D are un impact negativ asupra corpului tau, de aceea este bine sa te expui la soare timp de cel putin o ora pe zi, evitand totusi intervalul orar in care radiatiile solare sunt foarte puternice (orele 12-16). In schimb, un nivel optim de vitamina D in organism poate sa amelioreze si anumite afectiuni, precum bolile cardiovasculare, diabetul, bolile inflamatorii intestinale, artrita reumatoida, osteoporoza si scleroza multipla.

 

  1. Soare pentru echilibrarea ritmului natural

Fiind creaturi diurne, noi, oamenii, suntem progamati sa fim afara in timp ce soarele straluceste si acasa in timpul noptii. Acesta este motivul pentru care melatonina este produsa in timpul noptii si este oprita atunci cand dam de lumina zilei, iar aceasta substanta este vitala pentru multe dintre ritmurile circadiene ale organismului uman. In plus, joaca un rol important in prevenirea infectiilor, imflamatiilor, cancerului, a bolilor auto-imune si contracareaza deteriorarea pielii produsa de expunerea la soare, conform unui studiu publicat in revista Endocrine.

 

Cand esti expus la soare sau lumina puternica dimineata devreme, productia de melatonina nocturna are loc mai devreme, asa ca poti adormi mai usor. Ritmul circadian influentat de melatonina te protejeaza de insomnii, sindromul premenstrual, dar si de tulburarile afective de sezon (SAD).

Sursa: www.google.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *